Hıngel(Boş Mantı)
Etiketler: Hamur İşleri, Makarnalar, Yöresel YemeklerKatmer
Etiketler: Börekler, Hamur İşleri, Yöresel YemeklerYapılışı:
Un su tuz ve yumurta ile kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Hamuru 3 bezeye bölelim ve çok ince açalım.Açtığımız hamura erimiş margarin,sıvıyağ,kaymak ve yoğurdu karıştırıp sürelim.Yufkayı elimize alalım ve yırtmadan kenarlarını inceltecek şekilde ellerimizle kenarlarından sarkıtalım.Yufkanın dahada incelmesini sağlamış oluruz böylece.Yırtılma olursada sorun değil merak etmeyin.Sonra hamuru yuvarlayalım ve kıvırarak uç kısmı ortada kalacak şekilde etrafına döndürelim.(resimdeki gibi)
Diğer iki hamurada aynı işlemi uygulayalım.Onlarıda oluşturduğumuz diğer hamurun atrafına saralım.Yağlanmış tepsiye yayalım ve elimizle hamuru tepsiyi kaplayacak kadar bastırarak genişletelim.Üzerine yoğurt,yağ ve kaymaklı karışımdan sürelim, ısıtılmış 180-200 derecedeki fırına verelim.Üzeri kızarana kadar pişirelim.
Başka bir günde saç katmeri tarifi veririm umarım.Oda bunun gibi ama bu işlemden sonra tekrar oklava ile hamuru yeniden açıyoruz ve saç üzerinde pişiriyoruz bu kez.Saçta piştikten sonrada üzerini yağlıyoruz.Enfes bir çeşit oda mis gibi yeniyor sıcak sıcak.
Hamsi Kuşu
Etiketler: Balık Yemekleri, Çocuk Yemekleri, Yöresel YemeklerMercimek Çorbası
Etiketler: Çocuk Yemekleri, Çorbalar2 su b.mercimek
1/2 çay b.prinç
1/2 kaşık salça
1 kuru soğan
1/2 çay b.sıvıyağ
su
tuz
Yapılışı:
Mercimeği ayıklayıp yıkayalım.Soğanı soyup yıkayalım ve tencerede sıvıyağ ile kavuralım.Salçasını ekleyip az daha kavuralım.Üzerine mercimekleri ekleyelim.Suyunuda ekleyelim ve ayıklayıp yıkadığımız princi ilave edip iyice pişirelim. En son tuzunu ekleyelim ve kırmızı biber ekleyip servis yapalım.
Prinç yerine un ilede yapabilirsiniz unu kavurarak.Ben vitaminli olması açısından prinç ile yaptım ve ayrıca içine 1 rendelenmiş havuç,1 rendelenmiş patates ve 1 rendelenmiş kereviz ekledim çocuklar için yaptığım için.Benimki biraz sebze çorbasına döndü sayılır.
Patatesli Kereviz
Etiketler: Sebze YemekleriFırında Mantarlı Pazı
Etiketler: Sebze YemekleriAşure
Etiketler: Sütlü TatlılarGül Tatlısı
Etiketler: Şerbetli Tatlılar2/3 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı irmik
2 yumurta
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
1 pk kabartmatozu
1,5 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
aldığı kadar un
1 su bardağı kadar ceviz yada fındık
Şerbeti :
6 Su bardağı su
5 Su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
Şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyup ve kaynatalım. Hamurun un , kabartmatozu ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştıralım.Kabartmatozu , vanilyayı ve aldığı kadar unu ilave edelim.Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edelim.Hamurdan parçalar alarak yumak yapalım.Yumaklarımızı merdane ile 3-4 mm kalınlığında açalım. Çay bardağı ile 6 adet yuvarlak yapalım.Yarıları üst üste gelecek şekilde yanyana dizelim.Rulo şeklinde saralım ve ikiye kesip, tepsiye dizelim.Ortalarına cevizyada fındık yerleştirip orta hararetli fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.Şerbetini üzerine dökelim.
Meyveli Tatlı
Etiketler: Sütlü TatlılarMalzemeler:
1 pk vanilyalı puding
1 ad hazır kek
1 pk jöle
3,5 su bardağı süt
meyve
3,5 su bardağı süt ile pudingimizi pişirelim.Islattığımız borcama pudingin yarısından biraz azını dökelim.Hazır keki elimizle iyice ufalayalım.Pudingin üzerine güzelce yayalım.Üzerine kalan pudingimizi dökelim.Az ılınınca üzerine dilediğimiz meyveler ile süsleyelim.Ben daha renkli durduğu için kivi,muz ve çilek kullandım.
Jöleyi 2,5 çay bardağı su ile eritip kaynayana kadar ısıtalım.Altını kapatıp biraz soğumasını bekleyelim.İyice ılınınca tatlımızın üzerine dökelim.Biraz daha ılınınca tatlıyı buzdolabına alalım ve bir iki saat jölenin donup şekil almasını sağlayalım.
Havuçlu Kereviz Salatası
Etiketler: SalatalarMalzemeler:
2 ad büyük boy kereviz
4 ad havuç
5,6 ad közlenmiş biber
1/2 demet dereotu
500 gr yoğurt
200 gr mayonez
100 gr ceviz
1 çay b.sıvıyağ
Tuz
Kırmızı biberlerimizi yıkayıp fırında közleyelim.Közlenince bir kasede sıvıyağ içinde biraz bekletelim.
Kerevizleri soyalım ve yıkayıp limonla iyice ovuşturalım.Havuçlarıda yıkayalım ve üzerlerini kazıyalım.Kereviz ve havuçları büyük bir kabın içine rendeleyelim.Başka bir kap içinde yoğurdu,mayonezi,yıkayıp ayıkladığımız dereotlarını,bir kısmını süsleme için ayırdığımız cevizleri(içine girecek olan cevizleri ezerek ekleyelim) ve yağda beklettiğimiz biberleri doğrayıp ekleyelim.Tuzunuda atıp iyice karıştıralım.Bu karışımı havuçlu kereviz kabına boşaltalım ve tekrar karıştıralım.
Servis yapılacak olan kabımıza boşaltalım ve üzerini közlenmiş biber ve ceviz ile süsleyelim.
Sebze Dizimi
Etiketler: Sebze YemekleriMısır Çerezli Çikolatalı Muhallebi
Etiketler: Sütlü Tatlılar1 su b.şeker(daha azda koyabilirsiniz)
Fırında Mantarlı Makarna
Etiketler: Börekler, Makarnalar, Pilav ve Makarnalar1 pk mantar
3 ad çarliston biber
1/2 çay b.sıvıyağ
beşamel sos
1 pk makarna
tuz,karabiber,k.biber,kekik
300 gr rende kaşar
Yapılışı:
Mantarları yıkayıp doğrayalım.Biberleri yıkayıp kurulayalım.Sıvıyağda biberleri soteleyelim.Ardından mantarları ekleyelim ve kavuralım.Kendi suyunda pişmesi için altını kısıp arar ara karıştırmak koşuluyla tencerenin kapağını kapatalım.İyice pişince ocağın altını kapatalım ve baharatlarını ekleyelim.
Makarnayı haşlayalım ve süzelim.Geniş bir kabın içinde makarnayı,hazırladığımız mantarı,rendelenmiş kaşarı ve beşamel sosun bir kısmını karıştıralım.Tuzunu ve baharatlarını ekleyip tekrar karıştıralım ve derin bir fırın kabına dökelim.Üzerinede kalan beşamel sosu ve dilerseniz kaşar peynir ekleyelim.Fırında 200 derecede üzeri kızarana dek pişirelim.
Beşamel sosun hazırlanışı:
3 çorba kaşığı margarin
6 çorba kaşığı elenmiş un
2 bardak önceden kaynatılmış ılık süt
Yağı hafif ateşte eritelim.Unu ekleyelim ve karıştıralım.Birkaç dakika hafif ateşte rengi değişmeden pişirelim.Isıtılmış sütü azar azar ekleyelim.Karışım pürüzsüz muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpma teli ile yada tahta kaşık ile karıştırarak pişirelim.
Kulak Mantısı
Etiketler: Hamur İşleri, Yöresel Yemeklertuz,nane,kekik,kırmızı biber,karabiber
1 ç.b. sıvıyağ
Zeytinyağlı Yoğurtlu Kereviz
Etiketler: ZeytinyağlılarBeş Çayı Davetim
Etiketler: Sofralar2 su b.ince bulgur
1,5 su bardağı irmik
1 yumurta
tuz
kırmızı biber
kimyon
karabiber
isteğe göre az salça(biber yada domates)
1 ad kuru soğan
iç malzeme
1/2 kg kıyma
2 ad kuru soğan
2 ad biber
tuz,kimyon,kırmızı biber
1/2 kaşık salça
1/2 çay b.sıvıyağ
Hazırlanışı:
2 su bardağı bulguru 1,5 su bardağı sıcak su ile ıslatalım ve 1 saat bekletelim.İrmiğide sıcak su ile ıslatalım.Beklerken iç malzemeyi hazırlayabiliriz.
Soğanı soyalım yıkayalım.Biberleri yıkayalım.Hepsini birlikte rondodan geçirelim.Sıvıyağda soğan ve biberleri kavuralım.Üzerine salçamızı ilave edelim ve tekrar kavuralım.Kıymayı ekleyelim iyice pişene kadar kavrulmasını sağlayalım.Kıvama gelince tuzu ve baharatları ekleyelim ve ılınmaya bırakalım.
Bulgura baharatları ve tuzu ekleyip iyice yoğuralım.Sonra irmiği ve yumurtayı da ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim.Avucumuzda bu karışımı yuvarlayalım ve köfte şekli verelim.İçini oyalım ve iç malzemeyi dolduralım kapatalım.Yuvarlak yada oval isteğe bağlı şekil verelim.Bulgur karışımı bitene dek aynı işlemi uygulayalım.
Hazırladığımız köfteleri tencerede kaynamakta olan suyumuza atalım ve su üzerine çıkana kadar pişirelim.Pişince köftelerimizi tepsiye alalım.
Arzuya göre tereyağını eritip üzerine dökelim ve fırına verelim üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.Yada hiç yağ dökmeden tencerede sıvıyağı kızdıralım ve köftelerimizi kızartalım.
Ben ku kez üzerine yağ eritip döktüm ve fırına verdim...