Hıngel(Boş Mantı)




Biz Sivaslılar mantıya aslında hıngel deriz.Ben içi boş olana yazdım ama aslında içlisinede kıymalı yada patatesli hıngel deriz iç malzemesine göre.
Katmeri yapmışken son bir yumaktanda çocuklara hıngel kesmek istedim.İçsiz olduğu için küçük kızım onu rahatlıkla yiyor.İçli olanı pek yemiyor nedense.Malzemeler normal mantı hamuru ile aynı(iç hariç).Ve katmer hamuru ilede.
Un,su ve tuz yeterli.Ben yumurtada katıyorum ama daha lezzetli ve vitaminli olsun diye.Hamurumuzu hazırlıyoruz(benim zaten vardı katmerden kalan)Oklava ile açıyoruz.Kalın bir hamur olacak ama katmer gibi ince olmayacak.Bir bıçak yardımı ile şerit halinde kesiyoruz ve şeritleri üst üste getirip yine bıçakla küçük kareler oluşturacak şekilde kesiyoruz.Kestiğimiz parçaları unluyoruz yapışmaması için.
Bir tencerede suyu kaynatıyoruz.Tuzunu atıyoruz karıştırıyoruz.Kaynayınca az sıvıyağ ekleyip hamur parçalarını atıyoruz içine.Karıştırıyoruz ve ara ara karıştırma işlemini tekrarlayarak pişiriyoruz.Hamurlar su üzerine çıkınca pişmiş demektir.Pişen hamurlara soğuk su ekleyip(diri olmaları için) hemen süzüyoruz.Üzerine sıvıyağ yada margarin tereyağı ne istersek eritiyoruz ve döküyoruz.Servise hazır afiyet olsun.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Katmer






Sivaslı olupta katmer tarifi eklememem olmaz sanırım bloğuma.İşte çocukluğumdan beri severek yediğim katmer.Ben sade yaptım öyle seviyorum çünkü.Tel tel ağzıma geliyor yerken.Siz isterseniz peynir yada patates içi kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
1/2 un
su
tuz
1 yumurta(eklemesenizde olur )
1/2 pk margarin yada tereyağı
1 çay b.sıvıyağ
varsa kaymak
1 su b.yoğurt

Yapılışı:

Un su tuz ve yumurta ile kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Hamuru 3 bezeye bölelim ve çok ince açalım.Açtığımız hamura erimiş margarin,sıvıyağ,kaymak ve yoğurdu karıştırıp sürelim.Yufkayı elimize alalım ve yırtmadan kenarlarını inceltecek şekilde ellerimizle kenarlarından sarkıtalım.Yufkanın dahada incelmesini sağlamış oluruz böylece.Yırtılma olursada sorun değil merak etmeyin.Sonra hamuru yuvarlayalım ve kıvırarak uç kısmı ortada kalacak şekilde etrafına döndürelim.(resimdeki gibi)

Diğer iki hamurada aynı işlemi uygulayalım.Onlarıda oluşturduğumuz diğer hamurun atrafına saralım.Yağlanmış tepsiye yayalım ve elimizle hamuru tepsiyi kaplayacak kadar bastırarak genişletelim.Üzerine yoğurt,yağ ve kaymaklı karışımdan sürelim, ısıtılmış 180-200 derecedeki fırına verelim.Üzeri kızarana kadar pişirelim.

Başka bir günde saç katmeri tarifi veririm umarım.Oda bunun gibi ama bu işlemden sonra tekrar oklava ile hamuru yeniden açıyoruz ve saç üzerinde pişiriyoruz bu kez.Saçta piştikten sonrada üzerini yağlıyoruz.Enfes bir çeşit oda mis gibi yeniyor sıcak sıcak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hamsi Kuşu

Malzemeler:
1 kg hamsi
1 çay b.sıvıyağ
1 su b.mısır unu(yoksa beyaz unda olur)
2,3 yumurta
1/2 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
tuz
Yapılışı:
Hamsileri kılçıklarıda dahil olmak üzere ayıklayıp yıkayalım.Süzdürüp tuzunu ekleyelim ve karıştıralım.
Soğan ve maydanozları yıkayıp doğrayalım ve karıştıralım.Bir tabağa yumurtaları kırıp çırpalım.Başka bir yayvan tabağa unu dökelim.
İki hamsiyi elimize alalım.İçine soğanlı maydanozlu karışımdan koyalım ve diğer bir hamsiyle iyice üzerini kapatalım ve elimizle sıkalım köfte gibi .Önce una sonra yumurtaya batırıp sıvıyağda kızartalım.
Çorba ve salata ile servis yapalım.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mercimek Çorbası

Malzemeler:
2 su b.mercimek
1/2 çay b.prinç
1/2 kaşık salça
1 kuru soğan
1/2 çay b.sıvıyağ
su
tuz
kırmızı biber

Yapılışı:
Mercimeği ayıklayıp yıkayalım.Soğanı soyup yıkayalım ve tencerede sıvıyağ ile kavuralım.Salçasını ekleyip az daha kavuralım.Üzerine mercimekleri ekleyelim.Suyunuda ekleyelim ve ayıklayıp yıkadığımız princi ilave edip iyice pişirelim. En son tuzunu ekleyelim ve kırmızı biber ekleyip servis yapalım.
Prinç yerine un ilede yapabilirsiniz unu kavurarak.Ben vitaminli olması açısından prinç ile yaptım ve ayrıca içine 1 rendelenmiş havuç,1 rendelenmiş patates ve 1 rendelenmiş kereviz ekledim çocuklar için yaptığım için.Benimki biraz sebze çorbasına döndü sayılır.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Patatesli Kereviz

Malzemeler:
1 kg kereviz
3,4 ad patates
1 kuru soğan
1/2 çay b.sıvıyağ
1 kaşık salça
tuz,kekik,dereotu
limon

Yapılışı:
Kerevizler soyalım,yıkayalım ve limonla ovalım.Patatesleride soyalım ve iyice yıkayalım.Tencerede sıvıyağda soğanı kavuralım ve salçayı ekleyip tekrar kavuralım.Kerevizleri ve ardından patatesleri ekleyelim.Bir iki çevirdikten sonra suyunu ekleyelim ve tuzunu ekleyelim.Altı kaynayınca kısık ateşte iyice pişirelim.Ocağın altını kapatalım ve kekik ve doğranmış dereotunu ekleyelim.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fırında Mantarlı Pazı



Malzemeler:
1 demet pazı
2 kuru soğan
1 kaşık salça
1 pk mantar
1 çay b.sıvıyağ
tuz,karabiber
Kaşar peyniri üzeri için
Yapılışı:
Mantarı yıkayın ve doğrayın.Pazılarıda doğrayın ve iyice yıkayın.Tencereye sıvıyağın yarısını dökün 1 kuru soğanı doğrayın ve kavurun.Üzerine mantarları ilave edip karıştırın.Sulanınca tencerenin kapağını kapatın ve kendi suyunda altını kısarak pişirin.
Başka bir tencerede kalan yağ ile diğer soğanı kavurun.Kavrulunca salçayı ekleyin.Ve ardından pazıları ekleyerek biraz ölene kadar pişmelerini sağlayın.Ara ara kaşık yarıdmı ile karıştırın pazıları.En son tuzunu ekleyip altını kapatın.
Pişen mantarlarıda suyu iyice çekince tuzunu ve karabiberini ekleyip az daha kavurun karıştırarak ve altını kapatın.
Borcam tepsinize önce pazıları,ardından mantarları dökün ve iyice yayın.En üzt kısmına kaşar peynirleri dilediğinizi gibi yerleştirin ve 180 derecede kaşarlar kızarana kadar fırınlayın.
Ben kaşarla birlikte çeçil peynirde kullandım.Sizde arzu ettiğiniz peyniri kullanabilirsiniz evde ne varsa.Soğanı kavururken yanına yeşil yada kırmızı biberde ekleyebilirsiniz evinizde varsa...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aşure

Bu yıl yaptığım aşureyi resmetmemiştim.Şimdi kendimiz için tekrar yapıyorum onu ekleyeyim bari diye düşündüm.Eşim ve çocuklar aşureyi çok seviyor.Küçük kızımında ender yediği sağlıklı şeylerden biri olunca ki vitamin bombası gibi çocuklar için ideal bir yemek tekrar yapayım diye düşündüm.
Malzemeler:
2 su b.aşurelik buğday
1 su b.nohut
1 su b.kuru fasulye
5 su b.toz şeker
1/2 su b.prinç
1 su b.kuru üzüm
1 su b.küp doğr.kayısı
1 su b.doğranmış incir
1 portakal kabuğu rendesi
süsleme için:ceviz,fındık,fıstık,tarçın,nar,dut

Gülsuyuda giriyor ama biz sevmediğimiz için eklemedim.
Yapılışı:
Buğday fasulye ve nohutu geceden yıkayıp ıslatın.Buğdayı sıcak su ile ıslatın.
Buğdayı bol su ile iyice kaynatın.Kaynayınca köpüğünü alın ve yarım saat iyice pişirin.Fasulye ve nohutu süzüp ayrı ayrı haşlayın.Princi yıkayıp süzün ve pişen buğdaya ekleyin.Buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.Kısık ateşte ara ara karıştırarark normal tencerede 2,3 saat pişsin.Un çorbası kıvamına gelince şekeri nohutu ve fasulyeyi ekleyin.Portakal kabuğu rendesini ekleyin.Kuru üzüm ve kayısıları ekleyin.Birkaç taşım kaynatın ve ocaktan alın.İnciri ekleyin ve karıştırın.
İnciri önceden eklemiyoruz karartmasın diye.
Kaselere boşaltın ve dilediğiniz gibi süsleyin soğuyunca.
Ben süslemede dut ve hindistan cevizi kullanmadım bunu eve yaptığım için.Evde ne varsa o malzeme ile yaptım extra malzeme almadım yeniden.Siz dilerseniz malzemenizi daha bol tutabilirsiniz.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mantı soframız







Dün arkadaş grubum için hazırlamış olduğum mantı soframı eklemek istedim.İşte soframız ve ikramlarımız.
Mantı
Havuçlu Kereviz Salatası
Turşu
ve ardından çay eşliğinde Gül Tatlısı...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gül Tatlısı



Malzemeler:

1,5 Su bardağı sıvıyağ
2/3 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı irmik
2 yumurta
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 paket vanilya
1 pk kabartmatozu
1,5 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
aldığı kadar un
1 su bardağı kadar ceviz yada fındık
Şerbeti :
6 Su bardağı su
5 Su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
Şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyup ve kaynatalım. Hamurun un , kabartmatozu ve vanilya hariç tüm malzemelerini karıştıralım.Kabartmatozu , vanilyayı ve aldığı kadar unu ilave edelim.Kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edelim.Hamurdan parçalar alarak yumak yapalım.Yumaklarımızı merdane ile 3-4 mm kalınlığında açalım. Çay bardağı ile 6 adet yuvarlak yapalım.Yarıları üst üste gelecek şekilde yanyana dizelim.Rulo şeklinde saralım ve ikiye kesip, tepsiye dizelim.Ortalarına cevizyada fındık yerleştirip orta hararetli fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.Şerbetini üzerine dökelim.


not:Şerbetimiz ılık tatlımız sıcak olmalı. Bu ölçülerden yaklaşık iki tepsi çıkıyor siz dilerseniz ölçüleri azaltabilirsiniz.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Meyveli Tatlı


Çocuklar için hazırlanabilecek çok pratik kolay bir tatlı.Şipşap tatlı diyorum ben buna.Hazırlaması çok kolay ve çocuklar bu görüntüye bayılıyorlar.
Malzemeler:
1 pk vanilyalı puding
1 ad hazır kek
1 pk jöle
3,5 su bardağı süt
meyve
3,5 su bardağı süt ile pudingimizi pişirelim.Islattığımız borcama pudingin yarısından biraz azını dökelim.Hazır keki elimizle iyice ufalayalım.Pudingin üzerine güzelce yayalım.Üzerine kalan pudingimizi dökelim.Az ılınınca üzerine dilediğimiz meyveler ile süsleyelim.Ben daha renkli durduğu için kivi,muz ve çilek kullandım.
Jöleyi 2,5 çay bardağı su ile eritip kaynayana kadar ısıtalım.Altını kapatıp biraz soğumasını bekleyelim.İyice ılınınca tatlımızın üzerine dökelim.Biraz daha ılınınca tatlıyı buzdolabına alalım ve bir iki saat jölenin donup şekil almasını sağlayalım.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Havuçlu Kereviz Salatası



Malzemeler:

2 ad büyük boy kereviz

4 ad havuç

5,6 ad közlenmiş biber

1/2 demet dereotu

500 gr yoğurt

200 gr mayonez

100 gr ceviz

1 çay b.sıvıyağ

Tuz

Kırmızı biberlerimizi yıkayıp fırında közleyelim.Közlenince bir kasede sıvıyağ içinde biraz bekletelim.

Kerevizleri soyalım ve yıkayıp limonla iyice ovuşturalım.Havuçlarıda yıkayalım ve üzerlerini kazıyalım.Kereviz ve havuçları büyük bir kabın içine rendeleyelim.Başka bir kap içinde yoğurdu,mayonezi,yıkayıp ayıkladığımız dereotlarını,bir kısmını süsleme için ayırdığımız cevizleri(içine girecek olan cevizleri ezerek ekleyelim) ve yağda beklettiğimiz biberleri doğrayıp ekleyelim.Tuzunuda atıp iyice karıştıralım.Bu karışımı havuçlu kereviz kabına boşaltalım ve tekrar karıştıralım.

Servis yapılacak olan kabımıza boşaltalım ve üzerini közlenmiş biber ve ceviz ile süsleyelim.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sebze Dizimi



Malzemeler:
2 patlıcan
2 patates
2 kabak(ben kullanmadım evde yoktu)
2 domates
tuz,karabiber,kırmızıbiber,nane
1 kaşık salça
1 çay b.sıvıyağ
köfte için
1/2 kg kıyma
bayat ekmek içi
1 yumurta
1 kuru soğan
tuz,karabiber,kırmızı biber
Yapılışı:
Köfte malzemeleri ile köftemizi yoğuralım.(Kuru soğanı rondodan geçirip ekleyelim )Ceviz büyüklüğünde küçük köfteler yapalım.
Sebzeleri yıkayıp ayıklayalım ve yuvarlak şekilde dilimleyelim.Tenceremize sabzeleri ve köfteleri sıra ile dizelim.Çukur bir kasede salçayı su ile açalım ve baharatlarını tuzunu ekleyip karıştıralım.Tenceremizdeki sebzelerimizin üzerine sıvıyağımızı ,salçalı suyu gezdirelim ve 25 dk ocakta pişirelim.
İsterseniz fırındada pişirebilirsiniz:)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mısır Çerezli Çikolatalı Muhallebi


Malzemeler:
çikolatalı karışım için;
5 su bardağı süt
2 çorba k.kakao
3 kaşık un
1 su b.şeker(daha azda koyabilirsiniz)
muhallebi için:
1 lt süt
1 su b.şeker
1 su b. prinç unu
1 pk vanilya
bebe büsküvisi
mısır çerezi 300 gr
Yapılışı
Süt,kakao, un ve şeker ile çikolatalı karışımı ocakta karıştırarak hazırlayalım.Muhallebi malzemeleri ilede muhallebiyi karıştırarak pişirelim.Şekerini koyulaşmaya yakın ekleyelim.Ardından vanilyasını ekleyelim.
Kakaolu karışımı ıslattığımız borcama dökelim.Mısır çerezlerini rondo ile iyice ezelim.Kakaolu karışımın üzerine kalın bir kat olacak şekilde serpelim.Üzerine aldığı kadar bebe büsküvilerini dizelim.Büsküvilerin üzerinede hazırlamış olduğumuz muhallebimizi dökelim ve yayalım.En son muhallebinin üzerinde yine mısır çerezlerimizi toz halinde serpelim ve tatlımızı soğumaya bırakalım...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fırında Mantarlı Makarna


Malzemeler:
1 pk mantar
3 ad çarliston biber
1/2 çay b.sıvıyağ
beşamel sos
1 pk makarna
tuz,karabiber,k.biber,kekik
300 gr rende kaşar

Yapılışı:
Mantarları yıkayıp doğrayalım.Biberleri yıkayıp kurulayalım.Sıvıyağda biberleri soteleyelim.Ardından mantarları ekleyelim ve kavuralım.Kendi suyunda pişmesi için altını kısıp arar ara karıştırmak koşuluyla tencerenin kapağını kapatalım.İyice pişince ocağın altını kapatalım ve baharatlarını ekleyelim.
Makarnayı haşlayalım ve süzelim.Geniş bir kabın içinde makarnayı,hazırladığımız mantarı,rendelenmiş kaşarı ve beşamel sosun bir kısmını karıştıralım.Tuzunu ve baharatlarını ekleyip tekrar karıştıralım ve derin bir fırın kabına dökelim.Üzerinede kalan beşamel sosu ve dilerseniz kaşar peynir ekleyelim.Fırında 200 derecede üzeri kızarana dek pişirelim.

Beşamel sosun hazırlanışı:
3 çorba kaşığı margarin
6 çorba kaşığı elenmiş un
2 bardak önceden kaynatılmış ılık süt

Yağı hafif ateşte eritelim.Unu ekleyelim ve karıştıralım.Birkaç dakika hafif ateşte rengi değişmeden pişirelim.Isıtılmış sütü azar azar ekleyelim.Karışım pürüzsüz muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpma teli ile yada tahta kaşık ile karıştırarak pişirelim.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kulak Mantısı


Malzemeler:
1/2 kg un
1 yumurta
su
tuz
iç harcı için:
300 gr kıyma
tuz,nane,kekik,kırmızı biber,karabiber
dilerseniz rendelenmiş kuru soğan
üzeri için:
yoğurt
sarımsak
1 ç.b. sıvıyağ
1 kaşık salça
nane kırmızı biber
Malzemeler ile kulak memesinden daha kalın bir hamur elde edelim.Hamuru 2 eşit parçaya bölelim ve yumak yapalım.Her bir yumağı sırayla oklava yardımı ile açalım.Açtığımız hamuru bıçak ile enine ve boyuna keselim.Kare şeklinde küçük hamur parçaları elde edelim.
Kıymayı ve diğer malzemeyi yoğuralım.Kare şeklindeki hamur parçalarının üzerine kıymadan minik minik parçalar koyalım ve hamurlarımızı üçgen şeklinde kapatalım.Unlanmış bir tepsiye dizelim aynı işlemi diğer yumağımız içinde yapalım.
Geniş bir tencerede suyu kaynatalım.Tuzunu ilave edelim ve hamurlarımızı içine atalım.Hamurlarımız pişip yüzeye çıkınca tahmini 10 dk sonra kevgir ile hamurlarımızı alalım.Dilerseniz süzgeçte kullanabilirsiniz.
Küçük bir tavada sıvıyağda salçamızı yakalım.Altını kapatıp nane ve kırmızı biber ekleyelim.
Sarımsaklarımızı soyup rendeleyelim ve yoğurt ile karıştıralım.Serviz tabağına aldığımız mantılarımızın üzerine önce yoğurdumuzu ardından salçalı yağımızı gezdirelim.Afiyet olsun...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Zeytinyağlı Yoğurtlu Kereviz


Malzemeler:
5,6 ad kereviz
3,4 ad yeşil biber
1 kuru soğan
1/2 çay b.sıvıyağ
2 kase yoğurt
tuz,nane,dereotu
1 limon

Tarifi:
Kerevizleri soyalım ve yıkayıp limon ile ovalım.Rende ile rendeleyelim.Tencerede yağda ayıklanmış yıkanmış soğan ve biberleri küçük doğrayarak kavuralım.Kavrulunca kerevizlerimizi atalım bir iki döndürelim ve kerevizlerin çok az ölmesini sağlayalım.Ocağın altını kapatalım ve tuz ile baharatları ilave edelim.
Bir kasede yoğurdu kaşık ile az çırpalım.Nane ve kıyılmış dereotu ekleyip karıştıralım.Bir kısmını ayıralım ve malzemeyi yoğurtla karıştıralım.serviz kabına dökelim.Üzerine kalan yoğurdumuzu yayalım ve servis yapalım...




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Beş Çayı Davetim



Dün çok sevdiğim üç arkadaşım için hazırlamış olduğum çay davetim.

Menümüz sade ama doyurucu

içli köfte

zeytinyağlı yoğurtlu kereviz

fırında mantarlı makarna

kakaolu muhallebili tatlı
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

İçli Köfte (İç Anadolu Yöresine Özgü)


Malzemeler:
2 su b.ince bulgur
1,5 su bardağı irmik
1 yumurta
tuz
kırmızı biber
kimyon
karabiber
isteğe göre az salça(biber yada domates)
1 ad kuru soğan

iç malzeme
1/2 kg kıyma
2 ad kuru soğan
2 ad biber
tuz,kimyon,kırmızı biber
1/2 kaşık salça
1/2 çay b.sıvıyağ

Hazırlanışı:
2 su bardağı bulguru 1,5 su bardağı sıcak su ile ıslatalım ve 1 saat bekletelim.İrmiğide sıcak su ile ıslatalım.Beklerken iç malzemeyi hazırlayabiliriz.
Soğanı soyalım yıkayalım.Biberleri yıkayalım.Hepsini birlikte rondodan geçirelim.Sıvıyağda soğan ve biberleri kavuralım.Üzerine salçamızı ilave edelim ve tekrar kavuralım.Kıymayı ekleyelim iyice pişene kadar kavrulmasını sağlayalım.Kıvama gelince tuzu ve baharatları ekleyelim ve ılınmaya bırakalım.

Bulgura baharatları ve tuzu ekleyip iyice yoğuralım.Sonra irmiği ve yumurtayı da ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim.Avucumuzda bu karışımı yuvarlayalım ve köfte şekli verelim.İçini oyalım ve iç malzemeyi dolduralım kapatalım.Yuvarlak yada oval isteğe bağlı şekil verelim.Bulgur karışımı bitene dek aynı işlemi uygulayalım.
Hazırladığımız köfteleri tencerede kaynamakta olan suyumuza atalım ve su üzerine çıkana kadar pişirelim.Pişince köftelerimizi tepsiye alalım.

Arzuya göre tereyağını eritip üzerine dökelim ve fırına verelim üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.Yada hiç yağ dökmeden tencerede sıvıyağı kızdıralım ve köftelerimizi kızartalım.

Ben ku kez üzerine yağ eritip döktüm ve fırına verdim...









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS