Köfte Malzemesi:
300 gr kıyma
1 kuru soğan
1 yumurta
bayat ekmek-galeta unu
tuz,karabiber
sıvıyağ(kızartmak için)
Pilav Malzemesi:
1,5 su b.prinç
1 çay b.arpa şehriye
3 su b.su
1 çay b.sıvıyağ
1 bulyon
tuz
Yapılışı:
Princi iyice yıkayın ve süzün.Tencereye sıvıyağı alın ve şehriyeleri ekleyip kavurun.Üzerine princi ekleyin ve bir müddet daha kavurmaya devam edin.Ardından suyunu ekleyin,tuzunu ve bulyonuda katıp tekrar karıştırın.Bulyonun iyice erimiş olmasına dikkat edin.Tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısıp pilavın pişmesini bekleyin.
Köfte malzemelerinin tümünü karıştırın ve iyice yoğurun.Küçük top şeklinde köfteler yapın.Bunları sıvıyağda kızartın.Daha sonra dilerseniz köfteleri tencereye pilavın üzerine boşaltarak yada tabağınızda pilavın yanına ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Mercimek Köftesi
Etiketler: Bakliyat Yemekleri, KöftelerYapılışı:
Mercimekleri yıkayın ve 4 çay b.su ile pişirin.Çorba gibi sulu pilav gibi kuru olmamasına dikkat edin.İyice haşlanınca bulgurun üzerine bocalayın ve karıştırın.10 dk dinlenip bulgurun şişmesini bekleyin.Bu esnada sıvıyağda kurusoğanları salça ile kavurun.İçine biraz kırmızı toz biber ekleyebilirsiniz.Kavurduğunuz salçalı soğanları bulgurun üzerine dökün ve karıştırın.Ardından yıkayıp ince ince kıydığınız yeşil soğanı, maydanozları ve diğer baharatlarıda ekleyerek karıştırın ve köfte şekli verin.
5 Çayı Ve Mutluluk
Etiketler: SofralarFıstıklı İrmik Helvası
Etiketler: Helvalar1 su bardağı irmik
2 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
Fırında Köfte Patates
Etiketler: Et Yemekleri, KöftelerKöfte için olan malzemeler iyice yoğrulup köfteler yapılır. Patatesler doğrandıktan sonra fırın tepsisine ya da borcama bir köfte bir patates olacak şekilde dizilir. Tuz, karabiber,biber salçası ve domates salçası yağ su ile karıştırılıp yemeğin üzerine dökülür. 150-200 derecelik fırında patatesler yumuşayana kadar pişirilir
Haşhaşlı Ekmek ve Kahvaltı
Etiketler: Ekmekler, Hamur İşleri, SofralarMalzemeler:
2-3 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ceviz içi(bende yoktu eklemedim)
5 adet ekmek hamuru
Yapılışı:
Fırını 130 derecede 10-15 dakika kadar ısıtın.
Haşhaşı 1 su bardağı sıvı yağ ile inceltinBu arada hamuru dörde bölün. Bir parçasını alın.
Düz bir zemin üzerine çok az yağ damlatın ve hamuru üzerine koyun ve yavaş yavaş elinizle yarım santim kalınlığında dikdortgen olacak şekilde inceltmeye çalışın.
Üzerine haşhaşlı karışımdan istediğiniz kadar sürün ve ceviz içi serpin.
Uzun kenarından rulo şeklinde sarın.
İki parmak genişliğinde kesin ve dik olarak tepsinin kenarından başlayarak dizin.
Diğer kalan hamur parçalarınada aynı işlemi uygulayın.
Hepsini tepsiye dizdikten sonra kalan haşhaşlı karışımı elinizin yardımıyla üzerlerine sürün.
Isıtılmış fırının içinde yaklaşık 10-15 dakika kadar tepsiyi bekletin.Böylece hamurumuz güzelce mayalanacak ve kabaracak.
Daha sonrada fırınımızın ayarını 180 derceye getirerek üzeri kızarana kadar pişirin
Kuru Patlıcan Dolması(etli)
Etiketler: Dolmalar, Sebze YemekleriMalzemeler:
25 ad kuru patlıcan
250 gr kıyma
1 su b.prinç
1 kuru soğan
2 yeşil soğan
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1/2 demet maydanoz
2 çorba k.nar ekşisi
sıvıyağ
tuz,karabiber,kimyon
Yapılışı:Kuru patlıcanları 20,25 dk sıcak suda haşlayalım.Süzelim ve soğumasını bekleyelim.Bu esnada yıkanmış princi,kıymayı,incecik kıyılmış kuru soğanları,doğranmış yeşil soğan ve maydanozları,sıvıyağı bir kap içinde iyice karıştıralım.Kıyma topak topak kalmasın iyice yayılsın.Tuzunu,baharatını ekleyip tekrar karıştıralım.
Soğuyan patlıcanları bu iç ile dolduralım.Ağzına kadar dolmasın ama .Ağızlarını elimizle büzerek kapatalım ve tencereye dizelim.Üzerine sıvıyağ ve nar ekşisi gezdirip sıcak su ekleyelim.Dolmaların üzerini bir tabak ile kapatalım dağılmamaları için.Ortalama 45 dk pişirelim.
Ben kuru dolmasını hep karışık yaparım.Bu kez biberim yoktu evde yanına yaprak sarması sardım ve beraber pişirdim.Güneydoğudada genelde hepsi birarada yapılır ve pişirilir.
Mısırlı-Sosisli Pizza
Etiketler: Hamur İşleri, KahvaltılıklarSosisli Sandviç
Etiketler: Kahvaltılıklar1 ad uzun sosis (1 sandviç için)
az salça
1 tatlı kaş.sıvıyağ
mayonez
ketçap
turşu
Yağı tencereye alın.Salçayıda ekleyip az kavurun.Ardından su ekleyip kaynatın ve sosisleri içine atıp haşlayın.Ekmeğin arasına sosisi mayonezi ketçabı ve turşuyuda ekleyip afiyetle yiyin.
Ben diyette olduğum için yemedim ama küçük kızım istedi sabah ona yaptım.Büyük kızım hasta olduğu için oda yemedi.Normalde oda çok sever.
Izgara Köfte
Etiketler: Diyet menülerim, Et Yemekleri, KöftelerEtli Brüksel Lahanası
Etiketler: Et Yemekleri, Sebze YemekleriKiremitte Balık-Çupra
Etiketler: Balık YemekleriŞeker Hamurlu Pastam
Etiketler: Pastalar4 Adet Yumurta