Kuşburnu Marmelatı




Bizim oralarda(Sivas) kuşburnu doğada kendi kendine yetişir.Hemen herkesin arazisinin içinde kuşburnu ağaçları vardır.Herkes istediği yerden toplar mevsimi gelince.Bol yetişen bir ürün olunca komşunuzun bahçesinden bağından izinsiz dahi alsanız hiç sorun olmaz.Birde 21.yüzyılada gelsek köylerimiz kasabalarımız ne kadar değişip gelişsede yinede insanları, kent halkından daha paylaşımcı, daha yardımsever, daha hoşgörülü herşeye rağmen.

Bende babamın köyden getirdiği kuşburnulardan bir kısmını marmelat yapayım kahvaltıda yeriz diye düşündüm.Hem çok faydalı hem farklı bir alternatif çeşidi kahvaltı sofrasında.Bu kuşburnularıda köydeki komşularımız göndermiş.Bizim arazilerimizden toplamışlar bir kısmınıda bize ayırmışlar.Annem bu sene gidemedi ama komşuları sağolsun kuşburnusunu,bulgurunu, dal turşusunu(bizim yörenin en ünlü turşusudur, pancar saplarından yapılır) gönderdiler.

Neyse gelelim marmelatın tarifine.Tarifte ölçü kullanmadım ben aslında ama aşağı yukarı tahmin ederek yinede ölçü vermeye çalışacağım.İlk kez yapanlar varsa yardımcı olması açısından.

Yaklaşık 1,5 kilo kuşburnuyu geniş bir tencerede su ile kaynatalım.İyice kaynasın posası çıksın.Bu arada kuşburnular yıkanmış ve ayıklanmış olacak tabii.Bir gece bekletelim iyice yumuşasın çıkan posalar su içinde.Ertesi gün tekrar kaynatalım iyice ve altını kapatınca posalarını kaşık,çatal yardımı ile iyice ezelim.Suyunu posasından ayıracak şekilde başka bir kaba süzelim.Posalı tencereye tekrar su koyup yine kaynatalım.O suyuda ilk çıkan suya ilave edelim.Bu işlemi birkaç kez yapabilirsiniz ama ben 2 kez daha yapıp bıraktım.Aynı şekilde posaları iyice ezilsin diye bir çatal yada tahta kaşık yardımı ile aynı işlemi uygulayın.
En son elde ettiğiniz bu sıvıyı başka bir tencerede tekrar kaynatalım.İstediğimiz ölçüde şeker atalım(mayhoş isterseniz şekeri az atın,daha tatlı olsun derseniz şeker miktarını fazla tutun).
Bir kasede 2 çorba kaşığı buğday nişastasını su ile çözündürelim.Tıpkı çorba yapar gibi kaynayan kuşburnu suyundan ilave edip karıştıralım ve azar azar tencereye boca edelim.Koyulaşıp ekmeğe sürülecek kıvama gelene dek kaynatalım.

Soğuyunca büyük bir kavanoza koyup saklayabilirsiniz.Kahvaltılarda içinden azar azar alabilirsiniz.Ayrıca bu karışımı sulandırıp öğünlerinizde sağlıklı bir içecek olarakta kullanabilirsiniz.Özellikle kış ayları için hastalıklardan koruyucu muhteşem bir lezzet:)
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum: